8. helmikuuta 2012

Viinilasin muoto ja koko vaikuttavat

Viinilaseista on tarjolla jos jonkinlaista muotoa, väriä, kokoa ja hintaa. Design-talot ja muotoilijat valmistavat omia persoonallisia lasejaan, jotka näyttävät kauniilta kattauksessa ja sopivat erilaisiin esteettisiin vaatimuksiin. On kuitenkin tiettyjä ominaisuuksia, joiden hyvästä viinilasista tulisi löytyä. Vaikkei sitä ei aina tule ajatelleeksi, hyvässä lasissa viinin kaikki eri aisteja kutkuttavat ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa, ja juomasta voi nauttia niin näkö-, haju- kuin makuaistein. Lasi, joka tukee kaikkien näiden aistien käyttöä, voidaan luokitella erinomaiseksi viinilasiksi.



Viinin ulkonäkö antaa vihjeitä makunautinnosta

Värikkäät lasit voivat olla hauskannäköisiä ja tulevatkin usein valituksi juuri ulkonäöllisten ominaisuuksiensa vuoksi – joilla valitettavasti ei kuitenkaan ole mitään tekemistä itse viininautinnon kanssa. Kaikenlaiset viinit ovat parhaimmillaan kirkkaassa lasissa. Värittömässä lasissa punaviinin syvän tai herkän punaisen värin erottaa ja sitä voi tarkastella; valkoviinistä pääsee analysoimaan kirpakkaa vihreyttä tai kuulasta kullanhohtoa, ja roseen suloinen pinkki ilahduttaa vaikkapa keväisiä juhlia. Erityisesti viininharrastajille värin tarkastelu on keskeinen osa nautintoa.

Kirkkaassa lasissa myös kuohuviinin tai samppanjan kuplien virtaa voi seurata ja vähän analysoidakin. Tiesitkö, että laadukkaan kuohuviinin merkkinä pidetään pieniä ja pitkään poreilevia kuplia? Kuplien ominaisuuksiin puolestaan vaikuttaa kuohuviinin valmistustapa – erityisesti valmistusajan pituus. Kaikkein työläin valmistustapa on (tietenkin) samppanjamenetelmä.

Tuoksu on puoli makua

Bukee eli viinin kokonaistuoksu on keskeinen makunautinnon täydellisyyden kannalta. Hyvä viinilasi antaa tuoksulle tilaa muodostua ja aueta, mutta säilyttää sen silti kokonaisuutena. Tähän voidaan erinomaisesti vaikuttaa viinilasin muodolla. Punaviinille suunnitellussa lasissa pesän tulisi olla tarpeeksi tilava, jotta viinillä on lasin sisällä paljon kosketuspinta-alaa ilman kanssa ja tuoksut pääsevät muodostumaan mahdollisimman hyvin. Lasin tulisi kuitenkin kaventua suuta kohti, jotta aromit eivät karkaa vaan pysyvät lasin sisällä viininjuojan tuoksuteltavina.

Valkoviini ei kaipaa aivan yhtä suurta pesää, mistä syystä valkoviinilasit usein ovatkin punaviinilasia hieman suipomman ja avoimemman mallisia. On kuitenkin tärkeää voida nauttia myös valkoviinin aromeista, joten liian laaja lasi ei palvele valkoviininkään ominaisuuksia hyvin.

Kuohuviinilasin on hyvä olla tulppaaninmuotoinen ja suippo. Suipossa lasissa aiemmin mainitut kuplat näkyvät kauneimmin; lasin muodolla on kuitenkin merkitystä myös kuohuviinin makuun. Kaksikymmentälukulaiset, erittäin laakeat ja matalat kuohuviinilasit päästävät kuplat nopeasti ilmaan ja samalla viinin aromit katoamaan nopeasti. Suippokärkisessä lasissa tuoksu pysyy napakammin koossa.

Kaada siroon kuohuviinilasiisi vaikkapa espanjalaista Albert i Noya Cava Brut Can Vendrell Organic -luomucavaa, joka hurmaa raikkaalla, hedelmäisellä tuoksullaan. Nuuhkaise vaalean leivän ja sitruksen aromeja. Tämä erittäin kuiva cava vie ajatukset samantien kevääseen!


Ja sitten maistamaan!


Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, on tietenkin lasin käytännöllisyys juomaa nauttiessa. Tähän vaikuttaa erityisesti lasin reuna. Yläosastaan suorahko, sopivan kaartuva reuna on juoman nauttijan kannalta helpoin. Liian laaja suuaukko on epävakaa ja juoma loiskahtaa helposti ylitse. Myös ulospäin kaartuva viinilasin reuna voi olla juoman nauttijalle hankalasti hallittavissa ja se on myös erittäin herkkä rikkoutumaan esimerkiksi pesussa. Viinilasia valittaessa kannattaa siis muiden seikkojen ohella ehdottomasti tarkastaa, että siitä on oikeasti mukava nauttia juomaa – yllätys yllätys!


Kuohuviinilasiin liittyy muodon suhteen vielä yksi pieni kuriositeetti. Erittäin hyvissä kuohuviinilaseissa lasin syvimpään kohtaan on tehty pieni karhennus tai viilto. Kyseessä ei suinkaan ole mikään tahaton särö: sillä on tarkkaan harkittu funktio koota lasin pohjalta nousevat kuplat yhteen niin, että ne kohoavat kauniina vanana! Ja kuten tästä tekstistä voidaan päätellä, kannattaa kodista siis löytyä kolmenlaisia laseja: omansa niin punaiselle, valkoiselle kuin kuohuvallekin.

Skool!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti