27. tammikuuta 2012

Maailman viinimaat: Espanja

Välimeren alueelle sijoittuvat maat ovat tunnettuja viinintuotannostaan. Espanjalaisista viineistä on helppo löytää suosikkinsa, sillä maan viinintuotanto on monipuolista: maa on erityisen tunnettu punaviineistään ja Katalonian alueella tuotetusta kuohuviinistä, Cavasta, mutta löytyypä valikoimista toinen toistaan herkullisempia valkkareitakin! Espanjassa on useita viinialueita, joista meillä Suomessa tunnetuin on ehkäpä juuri Katalonia pirskahtelevan cavansa ansiosta.


Vaativa ilmasto kasvattaa luonteikkaita rypäleitä

Pinta-alan mukaan mitattuna Espanjan viinintuotantoalueet ovat maailman suurimmat, siis suuremmat kuin esimerkiksi viinin jättiläisten Ranskan tai Italian. Viinintuotanto Espanjassa on kuitenkin pienempää kuin naapurimaissa, sillä Espanjan viinialueista suurin osa sijaitsee hyvin ylävillä seuduilla, korkeammalla kuin naapurimaissa. Korkea sijainti johtaa vuodenaikojen voimakkaaseen vaihteluun, minkä vuoksi talvet ovat kylmiä ja kesän aurinko porottavan kuuma. Kesäisin myös sademäärät ovat korkeilla alueilla pieniä, jolloin viinikasvustot kärsivät helposti kuivuudesta. Kuivuuden vuoksi köynnökset täytyy istuttaa viljelmille harvakseltaan. Espanjan ilmasto ja sen mukanaan tuomat olosuhteet ovat siis viininviljelyyn naapurimaita epäsuotuisampia, ja Espanja tuottaakin määrällisesti vähemmän viinejä kuin Ranska ja Italia.


Kasvuolosuhteet tekevät kuitenkin maan viineistä mielenkiintoisia ja omaleimaisia. Espanjassa otetaan myös kiitettävästi huomioon luonnonmukaiset viljelymenetelmät, mikä tekeekin maan viineistä tällä hetkellä erityisen trendikkäitä. Espanjalaista luonteikkuutta edustaa parhaimmillaan luomupunaviini Casa de la Ermita Crianza. Se on testivoittaja mm. Hesarin luomuviinitestissä ja saavuttanut jo nyt laajan suosion. Monastrell-rypäleestä valmistettu viini on täyteläinen ja maistuu esimerkiksi lihapitoisten tapaksien tai kypsien juustojen kanssa. Casa de la Ermitan viinitilalla alueen luonnetta ja persoonallisuutta heijastelevien viinien valmistaminen on keskeinen päämäärä. Ympäristönsuojelu ja luonnon kunnioitus on tärkeää, ja viinejä tuotetaankin paljon luonnonmukaisin menetelmin.


Raikasta cavaa tai sangriabileet?

Luomua edustaa myös erittäin kuiva, mutta hedelmäisen runsas Albet i Noya Cava Can Vendrell Brut, jolle katalonialainen CCPAE-järjestö on myöntänyt luomutodistuksen. Tässä testejä voittaneessa cavassa on pehmeä ja eloisa maku. Luomuviljellyt Macabeo-, Xarel.lo- ja Parellada -rypäleet ovat kasvaneet Kataloniassa. Blogissa on aiemminkin kerrottu Albet i Noyan merkittävyydestä luomumenetelmien suhteen; se on Espanjan johtava luomumenetelmiä käyttävä viinitalo. Viinitarhat muun muassa lannoitetaan kasvattamalla niissä kolmea eri ruoholajiketta.

 
Hauskoja ja ehdottomasti kokeilemisen arvoisia espanjalaisia ovat myös viime viikolla esitelty Avgvstvs Chardonnay sekä meille suomalaisille sykähdyttävästi nimetty Aalto, joka todellakin on saanut nimensä arkkitehti Alvar Aallon mukaan!

Espanjan oma viinijuomien erikoisuus on punaviiniin pohjautuva raikas ja hedelmäinen sangria. Espanjalaiset ovat hyvin kiintyneitä oman maansa viineihin, ja sangria onkin erinomainen esimerkki kuuman maan asukkaiden kekseliäisyydestä: punaviini muuntuu sangriana raikkaaksi ja virkistäväksi kesäjuomaksi, jossa silti maistuvat punaviinille ominaiset syvät aromit.

Fiesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti