20. tammikuuta 2012

Viiniä kanan kanssa

Ruokaviinin valinnassa käytetään usein perusohjetta: voimakkaasti maustetun ruoan ja punaisen lihan kanssa punaviiniä ja salaatin ja kalan seuraksi valkoviiniä. Jälkiruoalle makeaa viinä tai aitoa samppanjaa. Kanaruoat ovat sen sijaan hiukan kinkkisempiä; kanan liha on sellaisenaan melko mietoa, mutta sitä maustetaan toisinaan voimakkaastikin. Kanaviinin valinnassa tuleekin ehdottomasti ottaa huomioon ruoan valmistustapa.

Keittiössä tuoksuu curry – lautasella trendikkäästi korianteria ja inkivääriä

Itämaisessa ja aasialaisessa ruoassa yhdistyvät ja vaihtelevat usein hedelmäiset ja happamat, tuliset ja makeat maut, mikä vaatii viiniltä tiettyä napakkuutta. Kun tarjolla on värien ja makujen ilotulitusta, aasialaiseen tai itämaiseen tapaan valmistettua kanaa, suosittelenkin kuivia, hapokkaita ja mineraalisia valkoviinejä.


Näihin tilanteisiin sopivat esimerkiksi monet Alsace-tyyppiset, Riesling-, Pinot Gris - ja Gewürztraminer-rypäleistä valmistetut viinit. Ne antavat hyvän vastapainon ruoan vivahteikkaalle mausteisuudelle. Vinkkinä vaikkapa luxemburgilainen Bernard-Massard Thill´s Auxerrois, joka maistuu raikkaan hedelmäiselle!

Kanaa grillataan myös talvella

Grillatulle tai pariloidulle kanalle suosittelen kuivaa valkoviiniä, kuten tuhdimpaa Chardonnayta tai kevyttä punaviiniä. Chardonnay-vinkkejä ovat esimerkiksi chileläinen Valdivieso Chardonnay tai espanjalainen Avgvstvs Chardonnay 2007. Chileläinen on raikkaan hapokas viini Kauriin kääntöpiirin auringon kypsyttämistä rypäleistä. Kuiva ja maukas Avgvstvs puolestaan on pienen katalonialaisen boutique-tuottajan helmi.


Mikäli kuitenkin valitset grilliherkkujen kanssa pöytään mieluummin punaviiniä, suosittelen ranskalaista Roche Mazet Cabernet Sauvignonia, jota saa kolmen litran näppärässä hanapakkauksessa tai Côtes du Rhône Parallèle 45:ttä. Molemmat tuovat mukavaa syvyyttä kanaruoan makuun; lisää kumpaisestakin tässä postauksessa. Käytännön vihjeenä voisi vielä sanoa, että kanan kanssa punaviini kannattaa tarjota hieman viilennettynä.


Vai tarjoillaanko sunnuntain kiireettömässä tunnelmassa mehukkaan aromikas Coq au vin? Hartaasti hauduttaen, patatyyppisesti valmistetut kanaruoat kaipaavat rinnalleen punaista, kevyehköä tai hieman täyteläisempääkin tarjottavaa. Tällainen on esimerkiksi Alkon tilausvalikoiman uusiseelantilainen Kim Crawford Pinot Noir. Suosittelen myös rohkeasti kokeilemaan tämän ruoan kanssa jo viime viikon postauksessa mainittua ranskalaista Duc de Larsan Madirania. Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti