6. tammikuuta 2012

Alkutalven viileät vaaleat

Vihdoin saimme eteläänkin uuden vuoden kunniaksi vähän maistiaisia lumesta! Juuri keskitalveen vaaleus ja viileys sointuvatkin hyvin – vähintäänkin viinihyllyssä! Kaikkein parasta viinien tarjoamassa vaihtoehdossa on, että toinen toistaan herkullisemmat valkoiset tuoksuineen ja makuineen tuovat keskitalveen jo hieman kevättuuliakin.


Ensimmäinen suositukseni menee erityisesti kalaruokien, äyriäisten ja pastan ystäville, mutta toimii mainiosti myös seurusteluviininä: Durbanville Hills Sauvignon Blanc. Kuivan viinin hedelmäinen tuoksu tuo kesän talven keskelle ja antaa esimakua erittäin hedelmäisestä, aavistuksen valkopippurisesta mausta. Mielenkiintoisena knoppitietona kerrottakoon, että Durbanville Hills sijaitsee Etelä-Afrikassa, vanhalla viininviljelysalueella, missä ensimmäiset viinit valmistettiin jo 1600-luvun lopulla. Maantieteellisesti alue on mainio ja samalla poikkeuksellinen viininvalmistukseen: sillä mereltä tulevan viileän tuulen ja vuorten keräämän kosteuden vuoksi rypäleet kehittyvät hitaasti. Näin viineistä muodostuu hedelmäisyydeltään ja hapokkuudeltaan erinomaisen tasapainoisia.


Uuden maailman toinen haastaja löytyy Chilestä: Valdivieso Reserva Viognier on sekoitus Chardonnayta ja Viognieria. Se on erinomainen pari runsaille kalaruoille ja toimii myös äyriäisten ja kanan kera. Maku on runsashappoinen mutta tasapainoinen. Herkullisuutta makuun tuovat aprikoosi, hunaja ja persikka, vaikka viini onkin kuiva, eikä siinä ei ole juurikaan sokeria – vain 2,6 grammaa litrassa.


Luxemburg on eksoottinen viinimaa, ja eksotiikkaa lasiin tuo laadukas Bernard-Massardin valkoviini Thill's Pinot Blanc. Erityisen tyylikäs tarjoiltava myös minimalistisen etiketin ja puhtaan sitruksisen tuoksunsa kera. Tämä viini on myös siitä harvinainen ja erinomainen löytö, että sitä voi suositella sushin kanssa nautittavaksi! Kannattaa todellakin kokeilla. Toimii myös seurusteluviininä - täydellinen combo ystävien kanssa vietettäävään sushi-iltaan siis!


Vanhaa maailmaa tämänkertaisessa valikoimassani edustaa erinomaisesti ranskalainen Gustave Lorentz Sylvaner, siitä lisää vinkkiä tässä postauksessa. Nautinnollista uuden vuoden alkua ja rentouttavaa loppiaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti