21. lokakuuta 2011

Mitä Suomi juo?

Mitä suomalaiset juovat, mitkä viinit meitä kiinnostavat, mitkä rypäleet ja maut ovat suosiossa? Tilastojen pohjalta voidaan tehdä mielenkiintoisia päätelmiä aiheesta ja saada ehkäpä uusia ideoitakin!

Alkoholin myynti ylipäänsä Suomessa pienenee, vaikkakin väheneminen on viineissä ollut muita kategorioita pienempää, vain 0,2 %; toisaalta valkoviinin myynti on kasvanut 0,5 %. Kuohuviinin myynti kärsi selvästi viime taantumassa, mutta on nyt noussut yli 8 %. Samppanja on Suomessa myynnillisesti mitattuna pieni tuote, suomalaiset nauttivat sitä eniten erityistilanteissa kuten juhlaillallisilla ravintolassa: ravintolamyynti samppanjan kohdalla onkin jopa 33 % kokonaismyynnistä.




Uudet pakkaukset nousussa

Viini vastaa kaikesta alkoholinkulutuksestamme noin pariakymmentä prosenttia. Viinin myynti on kasvanut tasaisesti vuodesta 2006 alkaen, ja myydyimpiä ovat hintakategorialtaan seitsemän ja yhdeksän euron väliin sijoittuvat tuotteet. Laatikkoviinit ja pusseissa myytävät viinit ovat olleet viime vuosina suosittuja, ehkäpä piknikien trendikkyyden ja aurinkoisten kesien vuoksi; suuremmat pakkaukset ovat kaiken kaikkiaan innostaneet kuluttajia. Suhteessa väkevämpiin juomiin ovat kasvaneet niin viinien tuonti matkoilta kuin niiden ravintolamyyntikin. Tilastojen valossa viinillä vaikuttaakin olevan monia muita alkoholijuomia paremmat näkymät.

Kaikkiaan viinejä ostettiin Suomessa 59 230 litraa vuonna 2010. Eniten ostettiin punaviiniä, yli 27 000 litraa vuodessa. Valkoviiniä kulutettiin kolme neljäsosaa punaviinin määrästä, ja seuraavana perässä tulevaa kuohuviiniä runsaat 4000 litraa vuodessa. Kenties suurimman yllätyksen tuottavat roseeviinit, ryhmistä pienin: sitä ostettiin viime vuonna vain hieman alle 750 litraa. Kaikissa viineissä myös luomuteemat ovat koko ajan suositumpia. Luomuviinien saatavilla oleva määrä on myös kasvussa, joten valinnanvaraakin alkaa olla yhä enemmän! Myös Reilun Kaupan viinejä on uuden maailman viinimaista jo saatavilla. Luomuun kannattaa tutustua, hinnoiltaankin luomut ovat Suomessa aika lailla samalla tasolla kuin viinit yleensä.



Viinien maatrendit selkeitä


Viinimaista ehdottomasti suosituin Suomessa on Chile: sen myynti on jopa puolet korkeampi kuin kakkossijalla olevan Espanjan. Muut maat tulevat heti espanjalaisten perässä; kolmosena on Australia, joka kasvoi voimakkaasti vuonna 2010 ohittaen Argentiinan. Seuraavina listalla ovat Italia, Etelä-Afrikka ja Ranska. Pienimpiä viinimaita suomalaisnäkökulmasta ovat Yhdysvallat ja Portugali, joista jälkimmäinen on kuitenkin hyvässä kasvussa, samoin kuin Italia. Kuohuviinien maat poikkeavat muista - niissä Espanja ja Ranska vievät voiton. Italialainenkin kuohuviini maistuu suomalaisille. Yhdysvaltalaisista voisin kuitenkin lämpimästi suositella erinomaista, erittäin täyteläistä Ravenswood Lodi Zinfandel -punaviiniä, jota saa nimenomaan hanapakkauksessa! Täydellinen hemmotteluviini vaikkapa täyteläisten juustojen kera nautittavaksi.

Rypäleistä suosituimpia vaikuttavat olevan punaviineissä Cabernet Sauvignon ja täyteläinen Shiraz. Myös Merlot ja Malbec näkyvät kärkiviinien joukossa. Me Suomessa pidämme niin täyteläisistä kuin melko täyteläisistäkin punaviineistä. Valkoviineissä makuhermoomme tuntuu osuvan vuodesta toiseen Chardonnay, mutta näkyypä kärkijoukoissa Rieslingiä, Sauvignon Blancia ja Viogneriakin. Valkoviineissä moneen taipuva puolikuvia johtaa tilastoja. Kuohuviineissä valitsemme useimmin puolikuivaa tai puolimakeaa kuin kuivaa. Makeat kuohuviinit loistavat kuohuviinien kärkikymmenikössä poissaolollaan. Mikä on sinun suosikkirypäleesi? Valitsetko aina saman, vai kokeiletko uusia?

Vuodenajat ja juhlapyhät ohjailevat viinin ostamista

Viinien myynnissä on nähtävissä vuodenaikojen mukaista vaihtelua, ja juhlapyhät erottuvat käyrältä hyvin. Alkuvuosi on myynnillisesti pienintä, ja vuoden ensimmäinen selkeä huippu osuu pääsiäisen ja vapun tienoille. Kesä-heinäkuuksi myynti kasvaa, kun suomalaiset lomailevat ja viettävät kesän juhlia. Kesän jälkeen myynti taas laskee, kunnes tullaan vuoden suurimpaan huippuun, jouluun.


Joulua kohti siis, ja kylläpä punaviini tuo lämmintä tunnelmaa syksyisiinkin iltoihin! Ei se määrä vaan se laatu. Kokeile vaikkapa suosittua, täyteläistä ja pehmeää argentiinalaista Cameleon Cabernet Sauvignonia, jonka maussa on luumua, vadelmaa, hiven suklaata. Viini on myös luomu! Sopii täydellisesti pasta- ja liharuokien seuraan, mutta myös nautittavaksi sellaisenaan. Tunnelmallista syysviikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti