25. marraskuuta 2011

Maailman viinimaat, Argentiina – uudehko tulokas on jo eräs maailman suurimmista viinimaista


Aloitamme uuden juttusarjan maailman eri viinimaista. Ensimmäisenä vuorossa on Argentiina, tällä hetkellä viidenneksi suurin viinimaa. Nousu viiden kärkeen on ilmiömäistä: Argentiina tuli viinimaana maailmanlaajuisesti tunnetuksi vasta 1990-luvun aikana, pitkälti Chilen viinimenestyksen vanavedessä ja taloudellisen vakautensa seurauksena. Myös eurooppalaisilla sijoittajilla on näppinsä pelissä Argentiinan viinintuotannossa, mutta hyvä niin, sillä nyt pääsemme kaikki nauttimaan sen tuotteista. Suosion myötä argentiinalaiset viinit ovat hioutuneet erittäin laadukkaiksi – niin viinimaailman kiinnostuksen herätessä kuin eurooppalaisen tietämyksen saavutettua viinitilat.

Argentiina on suurikokoinen maa, jonka sisään mahtuu niin vaihtelevia pinnanmuotoja kuin ilmastoerojakin. Viiniä valmistetaan Argentiinan eri osissa, jotka ovat hyvin etäällä toisistaan – osa rannikolla ja osa sisämaassa, osa vuoristossa. Samastakin rypäleestä valmistetun viinin makuun ja olemukseen on vaikutusta valmistusalueella maan sisällä.

Kasvuolosuhteiden vaihtelu on suuri

Eniten viiniä valmistetaan maan keski- ja eteläosissa. Prosentuaalisesti ylivoimaisesti suurimmat viinialueet, Mendoza ja San Juan sijaitsevat maan keskiosassa. Siellä ilmasto on ihanteellinen erilaisille rypälelajikkeille, sillä erityisesti aavikkomaisilla alueilla kuumat päivät ja viileät yöt vuorottelevat kehittäen rypäleitä hyvin omaleimaisesti. Tältä alueelta suosittelen maistamaan Finca Las Moras Alma Mora Shiraz-Malbecia, joka on täyteläinen, monien ruokien kanssa sopiva viini ja siten myös hyvä valinta suomalaiseen joulupöytään. Finca Las Morasin viinitila sijaitsee Tulum-laaksossa San Juanin viininviljelysalueella. 560 hehtaarin viljelykset sijaitsevat 630 metriä merenpinnan yläpuolella, jossa maaperä, ilmasto, runsas auringonvalo ja Andeilta valuva vesi luovat erinomaiset kasvuolosuhteet viiniköynnöksille. Finca Las Morasin talo on menestynyt myös kansainvälisessä vertailussa: talo valittiin vuoden argentiinalaiseksi viinintuottajaksi Wine & Spirit Competition -kilpailussa vuonna 2005. Vuonna 2008 talolle myönnettiin laatupalkinto samassa kilpailussa.

Viinitiloja rakennetaan yhä enemmän myös Andien rinteille; myös sikäläiset laaksot ovat viinin viljelylle suosiollisia, kun vuoret suojaavat ja tasoittavat niiden ilmastoa. Argentiinan pinnanmuodot mahdollistavat toisaalta myös sellaisten rypäleiden viljelyn, jotka eivät viihdy kuumuudessa. Muun muassa Saltan ja Catamarcan alueilla on viileää: tarhat sijaitsevat 1700–3100 metrin korkeudessa! Argentiinasta tulee paljon erityyppisiä viinejä, ja maistelemalla löytyy varmasti mieleinen. Muista vain tarkistaa, miltä alueelta suosikkiviinisi olikaan peräisin!


Mikä argentiinalainen viini kannattaa valita?

Erityisesti jo aiemmin mainittu Malbec-rypäle viihtyy erinomaisesti maan olosuhteissa, ja sen Malbec-punaviinit ovatkin erittäin tunnustettuja ympäri maailman. Samoin muut argentiinalaiset punaiset viinirypäleet kuten Cabernet Sauvignon ja Syrah menestyvät maailmalla kuuluen Argentiinan eniten viljeltyihin lajikkeisiin. Malbecista voisin Alma Mora Shiraz-Malbecin lisäksi suositella erityisesti Domaine Jean Bousquet’n Malbec Reservaa. Viinin orgaanisesti viljellyt ja käsin poimitut rypäleet ovat kasvaneet 1 200 metrin korkeudessa Andien rinteillä, aurinkoisessa ja viileässä Tupungatossa, Alto Gualtalleryssa, joka sijaitsee Argentiinan keskiosan korkeudella, aivan läntisen rajan tuntumassa. Rypäleet ovat hapokkuudeltaan erinomaisia ja syvän värisiä Andeilta valuvan veden ja tarhojen korkean sijainnin ansioista.

Toinen saman tuottajan erinomainen punaviini on jo aiemmin blogissa esitelty Cameleon Cabernet Sauvignon. Valkoisista argentiinalaisista lajikkeista kovassa nousussa ovat tällä hetkellä Chardonnay ja Chenin Blanc. Olen kiinnostunut kuulemaan myös sinun kommenttejasi argentiinalaisista viineistä! Mikä on suosikkisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti