Punainen on myös viinien ykkösväri pohjolan talvessa
Eteläafrikkalainen Allesverloren Cabernet Sauvignon onkin kylmiin pakkasiltoihin täydellisesti soveltuva täyteläinen punaviini. Maku on kypsä, runsaan hedelmäinen ja aromaattinen, maussa ja tuoksussa on tammea ja sikaria. Viinin käsinpoimitut rypäleet ovat pääasiassa kasvaneet viinitarhoissa, joita ei lainkaan kastella, vaan luonnonmukaisesta kastelusta on saanut huolehtia alueen talvisin runsassateinen ja kesäisin kuiva ilmasto sekä hyvin vettä varastoiva maaperä. Allesverloren Cabernet Sauvignon on myös kaunis joululahja, hopeista lahjaputkea koristavat lumihiutaleet.
Tunnelman luomiseen, erityisesti jouluun kuuluvat tarinat. Allesverlorenin viinitilan historia ulottuu 1700-luvun alkuun. Viinitilan maa-alue oli tuolloin vaatimaton, mutta työ viljeltävän alueen kunnostamiseksi ja kylän rakentamiseksi oli aloitettu. Erään kerran tarvikkeiden hankintamatkalta palatessaan kyläläisiä odotti lohduton näky: talot ja viljelymaa oli tuhottu ja poltettu. Tästä syntyi surullinen nimi Allesverloren, joka on afrikaansia ja tarkoittaa kaikki menetetty – tänä päivänä Allesverloren on noussut tunnetuksi ja menestyväksi viinitaloksi.
Viinilahjaan tulee jujua mielenkiintoisista rypäleistä tai luomuteemasta



Viinitila Cumulus Winesin maaperä on kalkkikivipitoinen ja ilmasto viileähkö, mistä syystä viinin maku on melko täyteläinen, pehmeän pyöreä, hedelmäinen ja talviaikana ilahduttavan lämmin. Tuoksussa on tummaa kirsikkaa ja karhunvatukkaa, hienostunut sekoitus luumujen aromeja, vaniljaa ja suklaata. Viini on mehukkaan aromikas esimerkiksi liharuoille ja toimii myös loistavana seurusteluviininä, se on siis oivallinen lahja illanistujaisiin. Viinin joulupakkauksessa etiketin sympaattinen pyöräilijä on saanut päähänsä tonttulakin ja maisemaan on satanut lunta.
Australialainen Cumulus Winesin viinitalo on sitoutunut kestävään kehitykseen useilla toimilla: tilalla muun muassa kaikki rypäleistä mehun puristusvaiheessa syntynyt jäte kompostoidaan takaisin maaksi, viinitarhoilla kasvaa ruohoa, joka tukee maaperää ja tasapainottaa maaperän mineraaleja. Koneita käytetään mahdollisimman vähän ja kaikki kastelu toteutetaan hellävaraisella menetelmällä, mahdollisimman vähän vettä käyttäen.
Sittenkin kuohuvaa tai valkoista?
Luomua löytyy myös kuohuvana, ja mikäpä hauskempaa, kuin antaa joululahjaksi tyylikäs kuohari, jonka voi poksauttaa seuraavan viikon lauantaina keskiyöllä! Testejä voittanut, erittäin kuiva, mutta hedelmäisen runsas Albet i Noya Cava Can Vendrell Brut. Viinin pehmeässä ja eloisassa maussa on appelsiinin kuorta ja tuoretta, voideltua briossia. Luomuviljellyt Macabeo-, Xarel.lo- ja Parellada -rypäleet ovat kasvaneet Penedesin viinialueella Kataloniassa. Albet i Noya on Espanjan johtava, luomumenetelmiä käyttävä viinitalo: viinitarhat muun muassa lannoitetaan kasvattamalla niissä kolmea eri ruoholajiketta. Tuholaisia torjutaan luomuviljelmälle sopivalla hyvin miedolla kuparihydroksidilla ja koeluonteisesti paikallisilla villiyrteillä. Katalonialainen CCPAE-järjestö on myöntänyt Cava Can Vendrell Brutille luomutodistuksen.


Myös makea klassikko, portviini lämmittää kylmällä. Portviinien seuraan sopii parhaiten makeat jälkiruuat ja juustot: kokeile esimerkiksi klassista brittiläistä yhdistelmää, Stilton-juustoa ja portviiniä. Niepoort Ruby on arvostetun viinituottaja Niepoort Vinhosin laadukas portviini. Sen syvä rubiininpunainen sävy on kaunis lasissa, ja raikkaan hedelmäinen ja tumman marjainen tuoksu valloittaa. Eloisa, täyteläinen ja lämpimän makea maku on erinomainen suklaajälkiruokien ja sinihomejuustojen seuralainen. Maussa on runsasta hedelmää, erityisesti kirsikkaa. Tasapainoinen ja pehmeä Ruby on hyvää myös sellaisenaan. Eloisa on myös graafinen ja moderni puna-valkoinen joulupaketti, johon verhottuna Ruby on persoonallisen tyylikäs joululahja.
Muista käydä osallistumassa kilpailuun, jossa voit voittaa aidon Paul Jaboulet & Aîné:n tammisen viinitynnyrin ja laadukkaita Bernard-Massard -tuotepaketteja! Testaa tietosi täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti