11. marraskuuta 2011

Viinillä jouluun ja muihin talven juhliin tuoksua, makua ja tunnelmaa – Kauniisti pakattu suosikkiviini on paras hemmottelulahja

Viini kuuluu mielestäni kylmään vuodenaikaan monella tavalla: se tuo talvi-iltoihin ja esimerkiksi jouluun eleganttia tunnelmaa, maustaa glögin, kuohuu juhlan kunniaksi ja syventää aterian aromeja. Tämän talven viineissä toistuu myös eettisesti tärkeä teema, luomu – luomu oli muun muassa Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä -messujen tämän vuoden pääteema. Viini on myös perinteinen lahja vaikkapa jouluun, joka tuo saajalleen herkullisia ja nautinnollisia hetkiä, lämpöä, uusia elämyksiä ja rentouttavaa hemmottelua. Tunnelmalliseen lahjaan tuo viimeisen silauksen kaunis joulupakkaus, joihin monet hyvät viinit on tänäkin jouluna pakattu.

Punainen on myös viinien ykkösväri pohjolan talvessa

Eteläafrikkalainen Allesverloren Cabernet Sauvignon onkin kylmiin pakkasiltoihin täydellisesti soveltuva täyteläinen punaviini. Maku on kypsä, runsaan hedelmäinen ja aromaattinen, maussa ja tuoksussa on tammea ja sikaria. Viinin käsinpoimitut rypäleet ovat pääasiassa kasvaneet viinitarhoissa, joita ei lainkaan kastella, vaan luonnonmukaisesta kastelusta on saanut huolehtia alueen talvisin runsassateinen ja kesäisin kuiva ilmasto sekä hyvin vettä varastoiva maaperä. Allesverloren Cabernet Sauvignon on myös kaunis joululahja, hopeista lahjaputkea koristavat lumihiutaleet.

Tunnelman luomiseen, erityisesti jouluun kuuluvat tarinat. Allesverlorenin viinitilan historia ulottuu 1700-luvun alkuun. Viinitilan maa-alue oli tuolloin vaatimaton, mutta työ viljeltävän alueen kunnostamiseksi ja kylän rakentamiseksi oli aloitettu. Erään kerran tarvikkeiden hankintamatkalta palatessaan kyläläisiä odotti lohduton näky: talot ja viljelymaa oli tuhottu ja poltettu. Tästä syntyi surullinen nimi Allesverloren, joka on afrikaansia ja tarkoittaa kaikki menetetty – tänä päivänä Allesverloren on noussut tunnetuksi ja menestyväksi viinitaloksi.

Viinilahjaan tulee jujua mielenkiintoisista rypäleistä tai luomuteemasta 

Casa de la Ermita Crianza puolestaan on erinomainen ja luonteikas luomupunaviini. Se on testivoittaja, mm. Hesarin luomuviinitestissä, ja saavuttanut jo nyt laajan suosion. Espanjalainen, Monastrell-rypäleestä valmistettu viini on täyteläinen ja sopii kuin valettu erilaisten liharuokien seuraksi. Myös grillattu kana, mausteiset tomaattiruoat ja kypsät juustot maistuvat tämän viinin kanssa. Intensiivinen rubiininpunainen sävy ja tuoksun hedelmät, yrtit ja kirsikat houkuttelevat maistamaan. Maussa valloittavat pehmeät, mehukkaat tanniinit sekä kypsät punaiset hedelmät. Casa de la Ermitan viinitilalla päämääränä on tehdä viinejä, jotka heijastelevat alueen luonnetta ja persoonallisuutta. Ympäristönsuojelu ja luonnon kunnioitus on tärkeää, ja viinejä tuotetaankin paljon luonnonmukaisin menetelmin.

Rolling Shiraz Viognier on australialainen punaviini, jonka juju inspiroi viinin ystävää: rypäleiden sekoitus on 95 % punaista Shirazia ja 5 % valkoista Viognieria. Shirazista valmistettu viini on usein hyvin täyteläistä: Viognier-rypäle keventää sen makua.
 
Viinitila Cumulus Winesin maaperä on kalkkikivipitoinen ja ilmasto viileähkö, mistä syystä viinin maku on melko täyteläinen, pehmeän pyöreä, hedelmäinen ja talviaikana ilahduttavan lämmin. Tuoksussa on tummaa kirsikkaa ja karhunvatukkaa, hienostunut sekoitus luumujen aromeja, vaniljaa ja suklaata. Viini on mehukkaan aromikas esimerkiksi liharuoille ja toimii myös loistavana seurusteluviininä, se on siis oivallinen lahja illanistujaisiin. Viinin joulupakkauksessa etiketin sympaattinen pyöräilijä on saanut päähänsä tonttulakin ja maisemaan on satanut lunta.

Australialainen Cumulus Winesin viinitalo on sitoutunut kestävään kehitykseen useilla toimilla: tilalla muun muassa kaikki rypäleistä mehun puristusvaiheessa syntynyt jäte kompostoidaan takaisin maaksi, viinitarhoilla kasvaa ruohoa, joka tukee maaperää ja tasapainottaa maaperän mineraaleja. Koneita käytetään mahdollisimman vähän ja kaikki kastelu toteutetaan hellävaraisella menetelmällä, mahdollisimman vähän vettä käyttäen.


Sittenkin kuohuvaa tai valkoista?

Luomua löytyy myös kuohuvana, ja mikäpä hauskempaa, kuin antaa joululahjaksi tyylikäs kuohari, jonka voi poksauttaa seuraavan viikon lauantaina keskiyöllä! Testejä voittanut, erittäin kuiva, mutta hedelmäisen runsas Albet i Noya Cava Can Vendrell Brut. Viinin pehmeässä ja eloisassa maussa on appelsiinin kuorta ja tuoretta, voideltua briossia. Luomuviljellyt Macabeo-, Xarel.lo- ja Parellada -rypäleet ovat kasvaneet Penedesin viinialueella Kataloniassa. Albet i Noya on Espanjan johtava, luomumenetelmiä käyttävä viinitalo: viinitarhat muun muassa lannoitetaan kasvattamalla niissä kolmea eri ruoholajiketta. Tuholaisia torjutaan luomuviljelmälle sopivalla hyvin miedolla kuparihydroksidilla ja koeluonteisesti paikallisilla villiyrteillä. Katalonialainen CCPAE-järjestö on myöntänyt Cava Can Vendrell Brutille luomutodistuksen.

Myös valkoviineistä löytyy kylmään aikaan raikkaita makuja. Ranskalainen Gustave Lorentz Sylvaner Réserve on monipuolinen ja laadukas ruokaviini, jonka tyylikkäässä valko-hopeaisessa joululahjapakkauksessa kimaltaa pakkashanki. Sylvaner-rypäle ei ole kaikkein tutuin, joten viini tarjoaa monelle uusia makukokemuksia. Rypälelajike on alkujaan kotoisin Itävallasta, ja tämän päivän modernit viinintuottajat ovat huomanneet sen potentiaalin. Sylvanerista valmistettu viini on väriltään tyylikäs, kirkas ja vaalean kullankeltainen. Tuoksultaan viini on intensiivinen ja miellyttävän sitruksinen. Viini on myös erikoisuus ja siksikin hyvä lahja: se on Alkon normaalivalikoiman ainut 100 % Sylvaner-lajikkeen viini. Juhlaan se soveltuu erinomaisesti, joko seurusteluun tai aperitiiviksi. Ruokalajeista sen pariksi sopivat herkullisella tavalla erilaiset sipuliruuat.


Klassikkolahja juustojen ystävälle!

Myös makea klassikko, portviini lämmittää kylmällä. Portviinien seuraan sopii parhaiten makeat jälkiruuat ja juustot: kokeile esimerkiksi klassista brittiläistä yhdistelmää, Stilton-juustoa ja portviiniä. Niepoort Ruby on arvostetun viinituottaja Niepoort Vinhosin laadukas portviini. Sen syvä rubiininpunainen sävy on kaunis lasissa, ja raikkaan hedelmäinen ja tumman marjainen tuoksu valloittaa. Eloisa, täyteläinen ja lämpimän makea maku on erinomainen suklaajälkiruokien ja sinihomejuustojen seuralainen. Maussa on runsasta hedelmää, erityisesti kirsikkaa. Tasapainoinen ja pehmeä Ruby on hyvää myös sellaisenaan. Eloisa on myös graafinen ja moderni puna-valkoinen joulupaketti, johon verhottuna Ruby on persoonallisen tyylikäs joululahja.



Muista käydä osallistumassa kilpailuun, jossa voit voittaa aidon Paul Jaboulet & Aîné:n tammisen viinitynnyrin ja laadukkaita Bernard-Massard -tuotepaketteja! Testaa tietosi täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti