Juhlapöydän viiniltä vaaditaan paljon
Mikä viini sitten sopisi parhaiten kinkulle tai kalkkunalle? Juuri jouluruokien viinit ovat haastavassa tehtävässä, koska joulupöytä notkuu makujen kirjoa. Jos kyseessä olisi pelkästään kinkku tai kalkkuna, olisi vinkkejä helpompi antaa, mutta kun pöydässä ovat laatikot, punakaalit, sillit, rosollit ja niin edelleen, ollaan haastavamman kysymyksen äärellä.

Vaalea kalkkuna kaipaa rinnalleen punaista, kinkku yllättää!

Kalkkuna on melko rasvaton vaaleamaltoinen liha, jolle suosittelen tuoksultaan eleganttia ja aromaattista Paul Jaboulet’n Parallèle 45 Côtes-du-Rhône Rougea. Se on maultaan keskitäyteläinen, notkea, tyylikäs, hennon mausteinen ja lämmin. Toinen erinomainen vaihtoehto on tilausvalikoiman herkullinen Kim Crawford Pinot Noir Uudesta Seelannista. Sen maku on kevyehkö, mutta tyylikkään hedelmäinen: hieno yhdistelmä kypsiä, tummia kirsikoita ja punaisia hedelmiä. Viiniä ryydittää sopiva hapokkuus ja hienostuntut tammisuus. Se on keskitäyteläinen ja erittäin tasapainoinen. Punaista siis!
Kinkun kanssa ehdotan yllätystä: kata pöytään sekä puna- että valkoviinilasi ja kaada edellämainittu Parallèle 45 Côtes-du-Rhône Rouge ja aiemminkin blogissa esitelty Gustave Lorentz Sylvaner Réserve Ranskan Alsacesta rinnakkain tarjolle. Moni varmasti huomaa – ehkä yllättävästikin - että valkoviini toimii jopa paremmin, kun pöydässä on monia eri ruokia ja makuja. Molemmat vaihtoehdot ovat joka tapauksessa hyviä suosituksia myös sellaisenaan.
Oikein tunnelmallista juhlavalmisteluviikonloppua jokaiseen kotiin! Muistakaa myös rentoutua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti